katt mjau svans

19 april 2012
av thed
Kommentering avstängd

kategorier: mat, stan

Mitt kureringsskåp!

Liten varning: Här nere blir det jävligt mycket text.

Efter ett halvdussin skapligt lyckade salamis skapade under hösten och kurerade på vinden alltför torrt och alltför kallt blev det hastigt och lustigt dags att få spåra ur ordentligt. Fråga mig inte hur det gick till, men på något sätt fick jag godkännande att slänga ut städskåpet i köket för att istället ställa dit ett extra kylskåp tillägnat mina hemgjorda charkuterier. Kanske har det att göra med att ingen i hushållet tycker det är särskilt roligt att städa…

För att få till stånd den kontrollerade atmosfär som krävs för att det ska kunna bli riktigt bra produkter behöver man modifiera kylskåpet ”lite”. Jag kommer gå in vidare på varför det är viktigt med temperatur och luftfuktighet längre fram men detta inlägg dedikeras pysslet med att planera och bygga förutsättningarna för en sjukt nice korvjävel.

Nåväl. Till saken.
Efter ett par veckors blocketspaning efter ett lämpligt objekt hittade jag tillslut min kyl. Mina kriterier var att det skulle vara ett helskåp, att det skulle vara billigt, inte svingammalt, hyggligt nära, självavfrostande och ha en välvd dörr för att någorlunda matcha den kyl/frys som redan bor i mitt kök. Ute i Hemmesta på Värmdö (Nära..? Njae..) fann jag ett prima objekt för fem hundra spänn. Husqvarna och allt. Heja Sverige! Kåge hade vänligheten att låna ut ”kung cabriolet”. Med noll millimeter tillgodo på flaket begav vi oss av hemåt. Värsta flytet!

Väl hemma visade det sig snart att det var småbesvärligt att få upp härket tre trappor utan hiss.  Tack för hjälpen Hans. Ledsen att jag slet dig från dina FIFA-förpliktelser! Jag vet inte riktigt vad jag skulle gjort utan ditt rådiga ingripande! :)

OK. Kyl hemma. Nice. Den står i köket. Skapligt oskadd efter resan. Sen middag. Läggdags. Drömmer om korv. Gå upp, gå till jobbet, jobba, jobba äta lunch. Samma sak händer imorgon. Jobba, åka trick hem och sätta sig och… leta fram verktyg och pryttlar för att ta sig an modifikationen!

Originalplanen var att jag skulle bygga en extra panel, ovanpå skåpets egna för att få dit mina kontrollpaneler. Med en tokig tur upptäcker jag att det faktiskt BORDE gå att få dit panelerna i den befintliga. Det finns inte mycket grejer alls i locket. Mest plast. Och lite plast kan man ju karva. Så här såg panelen ut när jag fick loss den:

Wohoo! Jag gjorde en mall i papp i samma storlek som hålet för panelen. Sen försökte jag kolla vart man lämpligen sätter panelerna för att det inte ska bli för trångt på baksidan.


Något sånt? Well. Good enough! Låtsas-dremel fram. Kapskiva på! Såg-såg-såg-såg. Det luktar lustigt när man skär i plast och den liksom börjar… Rinna iväg. Haha. Det blev iallafall inte så dumt när jag svurit en stund!Den vänstra panelen är en termostat. En sån finns det redan i alla kylskåp, men den inbyggda låter mig inte dra upp temperaturen till mer än kanske 8-10 grader. Varmare än så vill man liksom inte ha i sin kyl normalt. Den jag monterar passar mitt ändamål mycket bättre för den är inställbar mellan 0 och 99 grader. Den högra panelen är en hygrostat. Den mäter luftfuktighet och har ett relä som slår till vid det gränsvärde för luftfuktighet jag väljer. I min kyl ska den slå på en luftfuktare om luften bli för torr. Dyra prylar? Näe. På ebay säljs det mycket kina-stuff. Tror jag gav i runda slängar en sjuttio-åttio kronor för termostaten och det sprang nog iväg upp emot en hundring för hygrostaten.

Här ser man vilken tur jag hade. Det var verkligen nästan tomt på prylar där bakom. Denna bild är tagen innan jag kopplade in kontrolldonen, så det blev lite mer kabel när jag var klar med inkopplingen. Inkopplingen ja. Den var ett kapitel för sig. Tack Raymond för finfin support! Vi konstaterade tillsammans att kineserna är bra på att producera billiga grejer men ”mindre” bra på att rita kopplingsscheman för att uttrycka sig diplomatiskt.

Ja-a. Vad ska man säga. Jag meckar ju liksom. Kaos.

Testkörning av panelerna. Ser ju lovande ut! Tänt var det här!

Det här är sensorerna för temperatur och luftfuktighet. Genom samma hål kom förut sensorn för kylskåpets originaltermostat igenom. Den satt bakom ”kylplattan” och syntes inte. Jag tog till en decimeter för att kunna sätta mina pluttar på väggen istället…

…typ så här. I mitten står min luftfuktare. Den kom jag över på tradera för en spottstyver och den är också en smula modifierad för att autostarta när strömmen kopplas på. I ursprungsutförande var man tvungen att trycka på strömbrytaren för att få igång eländet. Högst opraktiskt!

Ja. Den lyser också. Om man vill showa loss lite framåt fredagsmyset. Vid det här laget fungerar det mest elementära. I detta utförande kopplar jag in skåpet och testkör det för att få en uppfattning om vilka fluktuationer det blir i temperatur och luftfuktighet. Det är tur att ingen ser en ibland alltså. Jag satt och tittade på mitt kylskåp i timmar. På natten drömde jag om korv och jagades av en rundlagd psykiatriker med elakt flin och överdimensionerade glasögon.

Någon slags slutsats som växer fram under natten är att jag måste få till någon slags ventilation. Eftersom skåpet är helt tätt så stänger det in den fuktiga luften alltför väl. Redan som tomt så drar luftfuktigheten iväg och jag har svårt att hålla nivån under 90%. Hur ska det bli när jag hänger in kött i det? Det gåååår ju’nte…

Näe. Det får bli ett hål och en fläkt i taket. Och några mindre hål i botten för att det ska finnas någonstans att hämta torr luft ifrån. Insidan är mjuuk. 80mm hålsåg!

…utsidan var rätt hård. Och min hålsåg var inte riktigt gjord för plåt. Den brymas inte. På bilden nedan ser det ut som att jag öppnade skåpet med en hammare. Riktigt så gick det inte till på riktigt, men vi kan låtsas det.

På ovansidan här sitter det en 92mm PC-fläkt som suger ut luft. Jag funderade en hel del på hur jag skulle styra den. Först testade jag att koppla den till samma relä som styr luftfuktaren. När luftfuktaren går så går fläkten. Tanken var att det skulle dra runt den fuktiga luften för att få en kvickare respons och mindre fluktuation i luftfuktighet. Det fick jag i och för sig, men jag blev inte av med problemet med för fuktig luft eftersom fläkten bara går när luftfuktaren går. Daah.

Istället blev det nu så att fläkten alltid går. Jag hittade en ställbar transformator så jag kan reglera varvtalet på fläkten. Vid skrivande stund så går den på 3v och jag tror det är receptet för ett lagom flöde. Det visar sig med tiden. Någonstans är det ju så att jag vill ha ett luftflöde, men det ska ju vara så litet som möjligt. Att kyla luften samtidigt som jag drar in massor med varm luft är ju en smula kontraproduktivt så att säga. 3v is the shit!

På ett sånt tyskt byggvaruhus hittade jag en schysst täcklucka till hålet på insidan i dimensionen 80mm. Som en smäck satt den i hålet!

Byggprojektet är avslutat. Och det hänger faktiskt redan drygt fyra kilo salami i skåpet. I mitt vanliga kylskåp ligger ett kilo sidfläsk och förbereder sig på att bli pancetta. Hej vad det går! Allt det här köttet ska på något vis behandlas i framtida inlägg.

michael kors rea jordan skor beats hörlurar moncler jacka dam nike air force dam louis vuitton neverfull mm barbour jacka air max thea canada goose dam nike free 5.0 dam nike air max thea oakley glasögon louboutin sverige louboutin skor nike air max 90 nike roshe one dam nike roshe nm flyknit moncler väst polo skjorta adidas sneakers air max tavas louis vuitton sverige